Bedrijfsopvolging binnen de familie.
Van generatie op generatie – met rust, overzicht en oog voor het geheel.
Het familiebedrijf is vaak meer dan een onderneming. Het is een levenswerk, een trots, een fundament voor meerdere generaties. Maar wat als het tijd wordt om het stokje over te dragen? De opvolging binnen de familie kan dan al snel een complex speelveld worden – met emoties, belangen, fiscale regelingen en juridische keuzes die samenkomen.
Bij Guidon helpen we je om die bedrijfsopvolging niet alleen mogelijk te maken, maar goed te regelen. Met rust, overzicht en aandacht voor álle betrokkenen.

Wat komt er kijken bij een familieoverdracht?
-
1
Fiscale bedrijfsopvolgingsregeling (BOR en DSR).
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR) kunnen grote belastingvoordelen opleveren bij schenking of vererving van de onderneming. Maar de voorwaarden zijn streng – en veranderen nog wel eens.
Wij helpen je op tijd te starten en de structuur zo in te richten dat je voldoet aan alle voorwaarden. Denk aan:- Actieve ondernemingsactiviteiten (geen beleggingsvermogen)
- Structuur, rekening houdend met vastgoed
- Tijdige planning (bijv. minimaal 5 jaar eigenaar zijn)
- En ja: we houden je ook op de hoogte van wetswijzigingen. Geen zorgen.
-
2
Waardering van de onderneming.
Wat is het bedrijf eigenlijk waard? Een logische én gevoelige vraag. De waardering is essentieel voor de fiscale behandeling, maar ook voor de interne verhoudingen binnen de familie. Bijvoorbeeld als één kind het bedrijf overneemt en de ander niet.
Onze specialisten maken een onafhankelijke waardering. Die is zakelijk, eerlijk en goed onderbouwd. Zo kun jij hierover het gesprek voeren – op basis van feiten, niet van gevoel. -
3
Juridische structuur.
Is het bedrijf ondergebracht in een eenmanszaak, VOF, BV of holdingstructuur? En is die structuur nog wel passend bij een overdracht?
Wij kijken hoe je slim en soepel de zeggenschap en eigendom overdraagt. Daarbij komen ook zaken als:- Aandelenoverdracht of activa/passiva transactie
- Stemrecht vs. economisch belang
- Stemovereenkomsten / familiestatuut
-
4
Zeggenschap & harmonie binnen de familie.
Bedrijfsopvolging gaat niet alleen over regels en cijfers. Het gaat vooral over mensen. Over vertrouwen, waardering, verwachtingen. En de wens om familiebanden goed te houden, ook ná de overdracht.
We begeleiden desgewenst familiegesprekken of maken samen een familiestatuut waarin afspraken en verwachtingen worden vastgelegd. Zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is en teleurstellingen worden voorkomen. -
5
Financiering van de overname.
De opvolger(s) hebben vaak niet het volledige aankoopbedrag beschikbaar. Dan zijn er slimme oplossingen nodig zoals
- Gespreide betaling
- Achtergestelde lening van ouders
- Inbreng van extern kapitaal
- Combinatie met BOR/DSR
- Wij denken graag mee over een haalbare, eerlijke en fiscaal verantwoorde overdracht naar de volgende generatie.

Onze aanpak.
Wij geloven in een multidisciplinaire aanpak. Bij Guidon werken fiscalisten (estate planners), accountants en corporate finance adviseurs samen in één team. Dat betekent: Geen losse eindjes, Eén aanspreekpunt, Oog voor de ondernemer én de mens erachter. Voor de juridische vastlegging werken we samen met jouw eigen adviseur / notaris of vanuit ons netwerk.
Veelgestelde vragen.
Idealiter start je 5 tot 10 jaar van tevoren. Dat klinkt lang, maar dat geeft ruimte om de structuur fiscaal optimaal in te richten, je opvolger klaar te stomen en de familie mee te nemen.
Nee. Je kunt ook gefaseerd overdragen: eerst aandelen zonder stemrecht, later het management of het eigendom. Zo blijft de regie voorlopig bij jou, maar kan je kind alvast ervaring opdoen.
Dat komt vaak voor. De keuze is aan jou (en de familie) of familieleden die niet in het bedrijf werken wel aandeelhouder mogen worden. Zo niet: dan is het extra belangrijk om de waarde van het bedrijf goed vast te stellen én afspraken te maken over compensatie of andere vormen van vermogensoverdracht. Wij helpen je daarbij.
Ook dan kan er (onder voorwaarden) gebruik worden gemaakt van de BOR. Wel is het belangrijk dat alles goed is voorbereid en vastgelegd. Een testament, bijvoorbeeld, en een passende ondernemingsstructuur.
Geen paniek, er zijn andere manieren om het bedrijf te laten voortbestaan. Denk bijvoorbeeld aan het aanstellen van een externe CEO, een strategische fusie met een andere onderneming of de verkoop van het bedrijf. Welke vorm het beste bij jou en jouw bedrijf past? Daar praten we graag over verder.

Klaar voor de volgende generatie?
Of je nu net begint met nadenken over opvolging of al concrete plannen hebt: wij helpen je graag verder. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek – of een inspirerende brainstorm met onze opvolgingsadviseurs.